RASPORED SV. MISA:

Radnim danom

Ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak 18:00 sati

Srijeda i subota 8:00 sati

 

Nedjeljom

8:30 (Blato)

9:30, 11:00, 18:30 (Zimsko vrijeme 18:00) - Župna crkva Remetinečki gaj 29

Više...

Župa Majke Božje Remetinec-Blato osnovana je 20. 12. 1964. godine od naselja Blato, Remetinec i Naselja februarskih žrtava ( današnji Remetinečki gaj ) odcjepljenjem tih naselja od župe Stupnik. Novosnovanu župu Remetinec - Blato preuzima župnik iz Savskog gaja Leopold Tepeš ( od 1964. do 1981. ). Zamijenjuje ga  mr. Mijo Matošević ( od 1981. do 2003.).U to vrijeme na rubu naselja Remetinečki gaj nastaje naselje Lanište koje je pripalo župi. Odlukom kardinala Josipa Bozanića u kolovozu 2003. godine župu na upravljanje preuzima župnik Marijan Ožegović.

 

Dekret o osnutku župe Blato
Karta granice župe 1964. godine
Dekret o osnutku župe BDM Majke Božje

Dana 28.srpnja 2003. godine započeta je izgradnja nove crkve dimenzija 20x18 m. Glavni investitor izgradnje je župa Majke Božje Remetinec-Blato uz pomoć Nadbiskupije zagrebačke, a novčane priloge za izgradnju darovali su mnogi župljani i Gradsko poglavarstvo grada Zagreba. Projekt otkupa zemljišta, izrade projektne dokumentacije, kao i sam početak izgradnje vodio je župnik Mijo Matošević, a nastavio ga je novi župnik Marijan Ožegović. Projektom je predviđeno da u prostoru za bogoslužje bude 200 sjedećih i 550 stajaćih mjesta. Prostor same crkve ima 360 m2, te kor sa 97 m2.U sklopu crkvenog objekta nalazi se i župni dvor s prostorom sakristije, župnog ureda, vjeronaučne dvorane, te stambenog prostora župnika i pomoćnog osoblja. Crkva je četvrtastog oblika sa završnom četvrtastom apsidom u kojoj se nalazi kip Majke Božje, te prostor za svećenike i ministrante. Bočno, pokraj oltara sa desne strane nalazi se svetohranište i kip sv.Josipa. Oltar, ambon i krstionica su izrađeni od kamena, ravnih linija i bez ukrasa. Krstionica se nalazi ispod kora, lijevo od ulaznih vrata. Sa desne strane ulaznih vrata ispod kora nalazi se ispovjedaonica i oltar sa kipom sv. Antuna. Prvo bogoslužje u novoj crkvi bilo je dana 16.svibnja 2004. kada je bilo slavlje Prve Pričesti, te 14 dana kasnije prilikom proslave Svete Potvrde. Zbog nastavka radova bogoslužje u novoj crkvi nije održavano sve do Božića 2004. od kada se obredi održavaju kontinuirano svake nedjelje. U vrijeme božićnih blagdana zabilježene su vrlo niske temperature čak i do -15 stupnjeva, ali to nije omelo župljane da se skupe u velikom broju, kako bi sudjelovali na slavljima u novoj crkvi. Mnogi od njih prisjetili su se svoje mladosti i vremena kad su prisustvovali izgradnjama naših starih crkvi, te su u mislima nosili spoznaju da možda neće doživjeti ponovo čin otvaranja nove crkve u našoj župi.

 

Izgradnja

 

Tlocrt crkve
Gradnja 2003.
Gradnja župnog dvora i pastoralnog centra 2003.

 

Crkva unutrašnjost

 

Uskrs 2004.
Oltar - proljeće 2006.
Oltar - Badnjak 2006.
Oltar sv. Ante između glavnog oltara i ulaza u sakristiju
Oltar sa kipom Majke Božje - Uskrs 2007.
Svetohranište i kip sv.Josipa - Uskrs 2007.
Crkva sa novim klupama-prosinac 2008.

Ispovjedaonica u župnoj crkvi u Remetinečkom Gaju
Velika subota 2008.
Proljeće 2009.

Gospodin Milan Golubić sazvao je odbornike iz Remetinca i dogovorio da počnu sa izgradnjom crkve. Crkva u Remetincu bila je gotova godinu dana kasnije i posvećena je Majci Božjoj Kraljici Hrvata. Izgrađena je kao jednobrodna građevina sa pjevalištem i polukružnom apsidom, dimenzija 15x7 metara. Kao i kapelicu u Blatu blagoslovio ju je zagrebački nadbiskup Antun Bauer. Ispred pročelja nalazi se jednostavan četvrtasti zvonik s krovom na jednu vodu. Oltar je 1966. godine preuređen u oltar prema puku. Oltar je jednostavan mramorni stol, kojemu menza počiva na širem stupu. Iznad svetohraništa na zidu apside posebno se časti kip bl. Djevice s Djetetom u naručju, iznad koje se u reljefu naziru elementi hrvatskoga grba. Kip je rad nepoznatog majstora. Crkveni god slavi se 22.kolovoza.Prilikom posvećenja crkve, inicijator njezine izgradnje Milan Golubić napisao je pjesmu „Remetinečki zvon“.Tada to nije pročitano jer je prolom oblaka onemogućio pučku svečanost. Marina Bačura, praunuka Milana Golubića, pročitala je pjesmu na dan Kraljice Hrvata 26.kolovoza 1990. u Remetincu. Milan Golubić, inicijator izgradnje crkve u Remetincu, likvidiran je iz zasjede od komunista 23. ožujka 1943.

 

Iz povijesti

 

Navažanje zemlje za kapelu Remetincu 1935.
Kapela u Remetincu 1936.

 

Crkva

 

Crkva izvana
Crkva unutrašnjost

Prema staroj legendi u vrijeme Napoleonove vladavine u našim krajevima, careva vojska gradila je cestu Zagreb-Karlovac, a na mjestu današnje kapelice u Blatu poginulo je nekoliko vojnika. U njihovu čast na tom mjestu podignuta su tri hrastova križa koji su kasnije i obzidani i ograđeni. Kanonske vizitacije zagrebačkog kaptola iz 1741. godine bilježe jedan križ uz put u Blatu. Potkraj 19. stoljeća križevi su zamijenjeni kipom Gospe Snježne. Na tom istom mjestu inicijativom mještana Blata 1934. godine počela je izgradnja današnje kapelice. Crkva je bila sagrađena iste godine te je prva sveta misa služena 10. srpnja 1934. godine. Otvaranju crkve bili su prisutni svi mještani Blata kao i okolnih naselja. Većina mještana tom prigodom bila je obučena u tradicionalne narodne nošnje. Prilikom dopremanja zvona članovi Hrvatskog sokola su na konjima napravili špalir na glavnoj cesti od smjera župne crkve u Lučkom prema našoj kapelici. Kapelica u Blatu posvećena je Majci Božjoj Gospi Snježnoj. Godine 1935. na kapelicu je postavljeno zvono koje se do današnjih dana oglašava svakog dana ujutro, u podne u navečer, te prilikom sprovoda mještana.

Povijesna, umjetnička i arhitektonska vrijednost blatske kapele nije velika, ali je ona vrlo značajan ambijentalni spomenik koji se idealno, svojom veličinom i oblikom uklapa u fizionomiju naselja dajući mu posebnu vrijednost. Kapela se odlikuje svojom nenametljivošću i skromnošću. Crkva je izgrađena 1934. godine, kada ju je svečano blagoslovio zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer. Kapela je izgrađena kao jednobrodna građevina dimenzija 8x5 metara, sa završnom polukružnom apsidom u kojoj se nalazi kip Gospe Snježne. Kapela je izgrađena od betona i opeke. Na pročelju se nalazi jednostavan četvrtasti toranj. U njoj se nalazi jednostavan drveni oltar, preuređen prema puku godine 1972.Posebno se časti kip Majke Božje Snježne, rad nepoznatog majstora iz 19.stoljeća.Kip je izrađen od drveta. Godine 2004. kip je temeljito i stručno obnovljen u restauratorskoj radionici gosp. Karkovića u Blatu. Crkvica časti i svojeg suzaštitnika sv. Mihovila. U prvotnom obliku sa strane oltara su se nalazile freske sv. Mihovila i sv. Ane. Iste su kao i cijela kapelica nekoliko puta nestručno obnavljane, pa je došlo do njihova oštećenja, te su prije nekoliko godina zamijenjene zidnim slikama. Na svodu se nalaze freske četvorice evanđelista: sv. Marka, sv. Mateja, sv. Luke i sv. Ivana. Za izgradnju kapelice u Blatu, mještani su se organizirali kako su u ono vrijeme najbolje znali, te su ovlastili uglednije mještane da vode brigu o sakupljanju novca i materijala  i da organiziraju same radove.

05. kolovoza 1984. godine u našoj kapelici proslavljena je pedeseta godišnjica izgradnje kapelice. Svećanu svetu misu predvodio je msgr. Mijo Škvorc, pomoćni biskup zagrebački. God je proslavljen uz prisustvo velikog broja mještana od kojih je dio bio obučen u narodne nošnje našeg kraja. Svetu misu svojom pjesmom uveličao je zbor „Zvono“ iz Blata koje je te iste godine i osnovan, te mu je to bio prvi javni nastup.

Službeno se Gospin spomendan naziva Obljetnica posvete svete Marije Velike. To je slavna rimska bazilika, jedna od četiri velike, zvana Santa Maria Maggiore. Nju je na rimskom brežuljku Eskvilinu, jednom od sedam brežuljaka, dao sagraditi papa Liberije (352-366), pa se po njemu naziva i liberijanska bazilika. Tu je crkvu, na uspomenu što je Efeški sabor g. 431. proglasio dogmu o Marijinu bogomaterinstvu, svečano posvetio presvetoj Bogorodici papa Siksto III. Ona je sve do dana današnjega najznačajnija, a i najčasnija Gospina crkva na kršćanskome Zapadu. Građena je u stilu starokršćanskih bazilika s monumentalnim stupovljem te velebnim mozaicima. U njoj su duhovni velikani našega stoljeća: papa Pio XII. i kardinal Stepinac služili svoju prvu misu.

 

Iz povijesti

 

Sa otvaranja crkve 1934. godine
Doprema zvona u kapelu

 

Crkva

 

Crkva izvana
Crkva unutrašnjost
Oltar prilikom otvaranja kapelice 1934.

Na dan Domovinske zahvalnosti i blagdan  Gospe Snježne 5. kolovoza 1999. u našem naselju župnik Mijo Matošević blagoslovio je novosagrađeni trometarski drveni križ. Na inicijativu mještana i prema nacrtu arhitekta Ivana Vučkovića iz Blata križ je postavljen na križanje ulica Mladena Fiolića, Holjakove i Ščukančeve. Na istom mjestu se davno nalazio drveni križ koji je u vrijeme II. svj. rata bio uništen pa se na tom mjestu gomilalo glomazno smeće. Inicijator izgradnje bio je član pastoralnog vijeća župe, gospodin Ivan Filipović, u svojim novčanim prilozima u njegovoj izgradnju sudjelovale su sve obitelji u naselju u skladu sa svojim mogućnostima. Izgradnju su pripomogle i neke tvrtke koje posluju u našem naselju.