RASPORED SV. MISA:

Radnim danom

Ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak 18:00 sati

Srijeda i subota 8:00 sati

 

Nedjeljom

8:30 (Blato)

9:30, 11:00, 18:30 (Zimsko vrijeme 18:00) - Župna crkva Remetinečki gaj 29

Više...

 

         Svaki Kristov vjernik i sav Božji narod osjeća potrebu da svake godine u vrijeme Vazma razmišlja posebno o događajima Isusove muke kako su nam je opisali evanđelisti. Od večere koju je Gospodin održao sa svojim učenicima prije svoje muke pa sve do njegova ukazanja tim istim učenicima u iduću nedjelju, svi njegovi čini, a poglavito njegova smrt i uskrsnuće, sve je to bremenito spasenjem, sve njegove riječi, riječi su spasenja.

         Crkva je trajno pazila da se posebno proslave tri dana "u kojima je Krist trpio, bio položen u grob i uskrsnuo" (sv. Ambrozije). Vazmeno trodnevlje muke i uskrsnuća Gospodinova blista kao središte, izvor i vrhunac liturgijske godine. Vazmeno trodnevlje započinje misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, a završava navečer na Uskrs (Vazam). Ipak središte i srž vazmenog trodnevlja jest vazmeno bdijenje u svetoj noći, u kojem se sažimlje cjelokupno slavlje Kristova vazma (prijelaza).          Vazmeno trodnevlje čine:

 

VELIKI ČETVRTAK

Misa Večere Gospodnje u 19 sati

(Misa Večere Gospodnje na Veliki četvrtak liturgijski pripada Velikom petku)

 

VELIKI PETAK MUKE GOSPODNJE

Obredi Muke Gospodnje u 18,30 sati

 

VELIKA SUBOTA

Vazmeno bdijenje u 20 sati

 

VELIKA NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA

Sv. mise: 8,00 Remetinec/ 8,30 Blato/

9,30; 11,00; 18,30   župna crkva

 

VELIKI ČETVRTAK:

Misa večere Gospodnje (u 19 sati)

            Kod ovog misnog slavlja slavimo posljednju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu, kao nekad apostoli.

            Na početku slavlja, u uvodnim obredima, po prvi put od početka korizme, pjeva se pjesan Slava Bogu na visini, zvone zvona i sviraju orgulje, a zatim šute do Vazmenog bdijenja. Nakon službe riječi i homilije pristupa se pranju nogu u kojem predstojnik zajednice pere noge nekima od braće i tako nam, po Kristovom primjeru, daje znak da i mi trebamo biti služitelji svoje braće, jer ljubiti ljude znači prihvatiti ih, pomagati im i služiti im. Tog je dana Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi: "Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas."

            Nakon pranja nogu slijedi euharistijska služba. Te je večeri Isus ustanovio sakramenat svoga tijela i krvi, zato je kod nas i običaj da te večeri pričest primamo pod obje prilike, dakle i pod prilikom kruha i pod prilikom vina.

            Nakon završenih obreda Velikog četvrtka oltar se otkrije, sa njega se maknu svijeće, skine se oltarnik i oltar ostaje "ogoljen". Cijela Crkva zavijena je u tugu i u crkvama nema nikakvog bogoslužja..

 

VEL. PETAK MUKE GOSPODNJE

Služba muke Gospodnje (u 18,30 sati)

            U poslijepodnevnim satima, u potpunoj tišini započinje Služba muke Gospodnje. Svećenici i poslužitelji pristupe k oltaru, iskažu mu počast, te se potom prostru ničice ili kleknu, tada i cijela zajednica klekne i neko vrijeme moli u šutnji. U toj šutnji priznajemo Bogu svoje grijehe ali i grijeh cijeloga svijeta koji je prouzrokovao smrt njegova Sina. Zatim svećenik s poslužiteljima pođe k sjedalu, tu se okrene prema narodu i sklopljenih ruku naglas moli odgovarajuću molitvu.

            Sada započinje služba riječi koja svoje središte ima u čitanju Muke Isusove po Ivanu. Nakon homilije moli se svečana vjernička molitva u kojoj nitko nije izuzet, jer spasenje koje je Krist ostvario mora se protegnuti do nakraj svijeta.

            Slijedi klanjanje sv. križu. Kada se unosi križ u crkvu tri puta se pjeva: "Evo drva križa..." naš odgovor je "Dođite, poklonimo se". Kada se križ postavi pred oltar svaki od nas pojedinačno pristupa pred križ i iskazuje svoje poštovanje (poklekom, poljupcem, naklonom…)

            Nakon klanjanja sv. križu počinje treći dio - sveta pričest. Na oltaru se sada prostre oltarnik i postavi tjelesnik i knjiga. Tada se na oltar donese Sveto otajstvo, i zapaljene svijeće, a svi stoje u tišini. Kada se otklopi posuda sa posvećenim česticama za pričest, tada predvoditelj i poslužitelji pokleknu, predvoditelj priđe oltaru, te ondje sklopljenih ruku potakne zajednicu na molitvu Gospodnju. Nakon svete pričesti predvoditelj moli popričesnu molitvu, a nakon nje ispruži ruke nad narod i moli molitvu, umjesto uobičajenog blagoslova. Nakon što svi odgovore Amen predvoditelj i poslužitelji se udalje od oltara i narod se raziđe u šutnji. Kasnije se oltar opet ogoli, a tada će se izložiti kip Isusa položenog u grob.

            U Crkvi više nema bogoslužja do Vazmenog bdijenja u noći Velike subote.

 

VELIKA SUBOTA

Vazmeno bdijenje ( 20 sati)

            Po starodrevnoj predaji ovo je noć bdijenja Gospodinu, kad vjernici, prema evanđeoskoj opomeni drže u rukama zapaljene svijeće poput ljudi koji čekaju kad će se vratiti Gospodin da, kad dođe, njih zateče budne i posadi za svoj stol, stoga svi mi te večeri u crkvu dolazimo sa svijećama (svijeće se mogu nabaviti i na ulazu u crkvu)

Prvi dio: Služba svjetla.

            U crkvi se ugase sva svjetla, a na prikladnom mjestu, izvan crkve, zapali se krijes koji je znak života i radosti, on bukti, raspiruje se i grije, i oko njega se okupljamo, kada pristupi predvoditelj sa službenicima, od kojih jedan nosi uskrsnu svijeću, blagoslivlje se oganj i tim novim ognjem pali se uskrsna svijeća koja je znak uskrsloga Krista trajno prisutna među nama ("Ja sam svjetlost svijeta"), a dostojanstvo i značenje uskrsne svijeće dodatno se ističe znakovima (križ, brojevi tekuće godine, slovo Λ i Ω) i riječima: Krist jučer i danas, početak i svršetak; alfa i omega; njegova su vremena i vjekovi, njemu slava i vlast po sve vjekove vječnosti.Amen. Nakon paljenja svijeće u nju se zabode pet zrna tamjana koji predstavljaju Kristove rane. Sada se svijeća zapali i svečano se u ophodu unosi u crkvu. Nakon što svećenik drugi puta (na ulazu u crkvu) zapjeva: Svjetlo Kristovo, a svi odgovore: Bogu hvala, suslavitelji i poslužitelji zapale svoje svijeće na plamenu uskrsne. Sada se taj plamen širi od suslavitelja i poslužitelja dalje, svima okupljenima u crkvi, da bi svjetlo Krista uskrsloga zasjalo u srcu svakoga od nas, te da i mi budemo poput svijeće koja izgara i daje svjetlo i toplinu svima oko sebe. Nakon toga svijeća se smješta na stalak pored ambona i pjeva se Vazmeni hvalospjev.

Drugi dio: Služba riječi.

            U ovom bdijenju, koje je majka svih bdijenja, predlaže se devet čitanja i to sedam iz Starog zavjeta i dva iz Novoga (poslanica i evanđelje). U tim se čitanjima prikazuju osnovna razdoblja iz povijesti spasenja koja svoj vrhunac postiže u Gospodnjem dolasku, jer samo kroz Krista svako od tih razdoblja postiže svoju puninu i smisao. Molitve koje zaključuju svako čitanje pomažu nam da naviještenu riječ povežemo sa otajstvom Krista.

            Nakon posljednjeg čitanja Starog zavjeta predvoditelj zapjeva pjesan Slava Bogu na visini, zazvone zvona i zasviraju orgulje. To je trenutak prijelaza (pashe ili vazma) iz Staroga u Novi savez sa Kristom Uskrslim.

Treći dio: Krsna služba

            U krsnoj službi prvo se blagoslivlje voda. Osnovna misao koja izlazi iz svih tekstova blagoslova vode je da voda oslobađa i daje život. Nakon blagoslova vode, slijedi obnova krsnih obećanja svih nas koji smo već kršteni. U znak sjećanja na naše krštenje i na novi život koji smo svi primili, predvoditelj škropi zajednicu blagoslovljenom vodom.

Četvrti dio: Euharistijska služba

            Euharistijska služba je vrhunac ovoga slavlja i očituje njegovo pravo značenje: s Kristom, pobjednikom nad smrti, prijeći iz smrti u život.

            Koji žele mogu već, nakon bdijenja donijeti na blagoslov hranu koja se, tog dana, svečano blaguje za obiteljskim stolom.

 

VELIKA NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA

Sv. mise:  8  Remetinec /  830  Blato /     9,30; 11;  18,30 sati župna crkva

            Danas slavimo središnji događaj naše vjere, i danas se spominjemo one nade koja nam je dana po Kristovom uskrsnuću: nada vječnoga života. Danas Crkva odjekuje poklikom Aleluja ... ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu.

    U našoj župi blagoslov jela je u subotu Blato 16; Remetinec 16,30; župa 17;

Na Uskrsni ponedjeljak sv. mise su:  830 Blato/   9,30;  11,00 župna crkva

            Vazmeno vrijeme se nastavlja kroz slijedećih 50 dana koji završavaju blagdanom Duhova, odnosno rođendanom Crkve.

 

1.Katolički tisak možete kupiti u predvorju crkve. GK, MAK, Živo vrelo, Kana...

2.Tijekom 7. i 8. mj. župni ured radi: utorkom od 17-18h. Za hitne slučajeve nazvati u svako doba na mob. 099-402-8496.

3.Iduće nedjelje hodočastimo na Bistricu.

OBAVIJESTI

 

I ove godine je bilo u župi manjih materijalnih radova i popravaka. Tako smo zatvorili prozore sa prozirnim materijalom iznad oltara, jer je unutra padala kiša Na balkonu župnog stana završeno je postavljanje pločica.

Na pastoralnom planu održani su i ove godine roditeljski sastanci svih roditelja djece od 1 – 8. razreda sa lijepim odazivom roditelja. Roditelji su imali duhovnu obnovu koju je predvodio don Damir Stojić. Nastavili smo besplatne instrukcije za djecu i vjeronaučne susrete za mlade. 16 župnih kateheta nastavili su  voditi krizmanike po grupama po 6 ili 7 krizmanika do njihove krizme i za tu službu u župi su se pripremali zajedno sa župnikom. Prve i druge nedjelje došašća predstavljeni su prvopričesnici i krizmanici župnoj zajednici. Posebno treba istaknuti novo osnovani zbor mladih koji lijepo pjeva na  večernjoj misi. Ove godine započeli smo kateheze u našoj župi uz sudjelovanje vjernika.  Održan je i susret branitelja.

Hvala svima koji su pomogli sa svojim darovima materijalno i duhovno. I svećeniku je potrebna vaša podrška i suradnja da bi svi zajedno radili za duhovni i materijalni napredak naše župe za koju smo svi odgovorni!

 

_________________________________________________________

Broj žiro računa : Rkt. Župa Majke Božje Remetinec – Blato

IBAN   HR2723600001102291976

S naznakom : za potrebe crkve

_______________________________________________________

Župa B.D.M. Majke Božje Kraljice Hrvata

Zagreb Remetinec – Blato

Remetinečki Gaj 29

Tel. : 6141 – 600 ili mob:099-402-8496

e-pošta:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Dragi župljani!

 

Danas, ove noći, Sin Božji postade stanovnik zemlje da bismo svi mi postali baštinici njegova neba. On postade pozemljar da bismo mi mogli postati nebesnici. Danas se s nama u svom Sinu udružio sam Bog Otac, da bismo se svi mi po istom Sinu njegovu, a našem bratu što prisnije pobratili među sobom. Koje bismo mi svijetlo imali da nema toga Imena. Otkud bismo znali da vrijedi mučiti se da budemo veći od zla, vjerovati da ima smisla biti uz čovjeka. Otkud bismo znali od čega se živi i što je vrijedno. Pisma ponavljaju da pravedno živimo. Ali ne zaboravimo noćas da Božja pravda ne dopire samo dokle dopire zasluga. Božja pravda dopire dokle Bog ima ljubavi, a to znači nema joj mjere. Zato je Isus znak za kojim ljudi nisu prestali hodati. Drage obitelji i vi nemojte prestati hodati za tim Imenom. Zapamtimo: da smo bratu brat i da svi trebamo milost Božju!

 

Neka nas Isus rođeni u Betlehemu ohrabri na putu vjere!

 

Radostan i blagoslovljen Božić

te sretnu i uspješnu Novu 2015. Godinu

od srca Vam žele župni suradnici i Vaš župnik

mr. sc. Stjepan Rusan

 

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI

Radi većeg broja novih župljana i obitelji, župniku će pomoći blagoslivljati Vaše obitelji i drugi svećenici. Doći ćemo svima koji ste se prijavili ili ste primali prošlih godina blagoslov Ako navedenog dana niste kod kuće, doći ćemo popodne k Vama ili u drugi dan na Vaš poziv. Za blagoslov je potrebno pripremiti križ, svijeću i blagoslovljenu vodu i ako imate Novi Zavjet. Obitelji ćemo posjećivati od 9.00 sati ujutro do 19.00 sati navečer sa pauzom za ručak od 15-17 sati. Molim Vas da na dan blagoslova stavite Vaše prezime na vaša vrata!

 

26.12.2014 (pet) od 14.00 sati:

Karlovačka od semafora do Blata, Remetinec, Naletilićeva i Jagatići,Dugootočka 4, Remetinečka c.102.i112., Brezovička Piškorov kl.

27.12.2014 (sub)  od  9.00 sati:

Karlovačka od kanala do kapele, Bačurina, Ograjska, Borovčica, Ščukanćeva,Vodirova, Pogačićeva, Imprićeva i Goleška, Holjakova, Sućova, Fiolićeva, Furjanička,Kupinečka

28.12.2014. (ned)  od  9.00 sati:

Pisančev put, Put Loparica, Karlovačka od kapele do Remetinca, Rastočka, Remetinečki gaj br. 4, 5, 6, 7, 8,9, Zdihovska, Remetinečki gaj br.10

29.12.2014. (pon)  od  9.00 sati:              

Remetinečki gaj br.11-27

Remetinečki gaj br.2

30.12.2014. (uto)  od  9.00 sati:

Jarušćica br. 1,3, 5, 7, 9, 11, 15, 17, 19 i 21

31.12.2014. (sri) od 9.00 sati:

 Lanište br.1,3,5,7,9,12 i 12a

02.01.2015. (pet) od 9.00 sati:

Lanište br. 10,11,12b i 12c, 13,14,15,16,17,18,20,22,24,26

 

              

                                      RASPORED  BOGOSLUŽJA

 

Badnjak (24. 12. 2014.)

20.00 sati - mala polnoćka   (Remetinečki gaj)

22.00 sati - polnoćka            (Blato)

24.00 sati - velika polnoćka (Remetinečki gaj)

Božić (25.12.2014.)

08.00 sati - Remetinec

08.30 sati - Blato

09.30 sati - Remetinečki gaj

11.00 sati - Remetinečki gaj - župna

18.00 sati - Remetinečki gaj

Sv. Stjepan (26.12.2014.)

08.30 sati - Blato

09.30 sati - Remetinečki gaj

11.00 sati - Remetinečki gaj

Stara godina (31. 12. 2014.)

18.00 sati - Remetinečki gaj – misa zahvalnica

 

Nova godina (01.01.2014.)

09.30 sati - Blato

 

11.00 sati - Remetinečki gaj

 

Bogojavljenje – Tri kralja (06.01.2015.)

08.30 sati - Blato

09.30 sati - Remetinečki gaj

11.00 sati - Remetinečki gaj

18.00 sati - Remetinečki gaj

 

ŽUPNI URED ŽUPE REMETINEC - BLATO

REMETINEČKI GAJ 29

10020 ZAGREB

Tel. 01 61 41 600

mob. 099 402 8 496

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

www.zupa-remetinec.hr

 

Radno vrijeme župnog ureda:

Ponedjeljak     17.00 – 19.00 sati
Utorak 17.00 – 19.00 sati
Srijeda župni ured ne radi
Četvrtak 17.00 – 19.00 sati
Petak 17.00 – 19.00 sati
Subota župni ured ne radi
Nedjelja župni ured ne radi 

IBAN broj računa glasi:
HR93 23400091 110095655 PBZ ZagrebAko svećenika nema u župnom uredu, ostavite svoju poruku i broj telefona na telefonskoj sekretarici župnog ureda, da Vam se župnik može kasnije javiti. Upis misa, dogovore za krštenje i vjenčanje  te izdavanje crkvenih dokumenata obavljamo isključivo u župnom uredu ili telefonom u uredovno vrijeme župnog ureda.

Svaka župa u Zagrebačkoj nadbiskupiji ima župno pastoralno i ekonomsko vijeće. Mandat župnih vijećnika traje pet godina od imenovanja, ukoliko ne dođe do promjena zbog opravdanih razloga. Uloga Župnih vijećnika je da budu savjetodavno i djelatno tijelo koje proučava, planira, predlaže, usklađuje, priprema, provjerava i pripomaže u ostvarenju pastoralnog rada u župi. Potiče na suodgovornost i sudjelovanje svih članova župe u naviještanju, bogoslužju i dobrotvornosti, pa tako ostvaruju svoj apostolat u župi kao vjernici laici u suradnji sa svojim svećenicima. Ako imate neke prijedloge i rješenje za poboljšanje vjerskog, liturgijskog, katehetskog, karitativnog, socijalnog, kulturnog i sportskog života u našoj župi, predložite to nekom od vijećnika, pa ćemo o tome porazgovarati na našim pastoralnim sjednicama.

Župna Vijeća imaju savjetodavni, a ne odlučujući glas


ŽUPNO PASTORALNO VIJEĆE

Godine 2006. izabrali naše nove vijećnike pastoralnog vijeća. Zahvaljujemo svima vama koji ste se uključili u izbore, kao i onima koji su prihvatili izbor.

Evo imena naših novih župnih vijećnika: (abecednim redom)

Benčić Đani, Burić Ružica, Golubiček Juraj, Kocjan Marica, Logarušić Ivan, Lustek Stjepan, Perić Josip, Popovački Irena, Popovački Iva,

Pribanić Dalibor, Svedrović Ankica, Škornjak Anita, Tomaško Barica i Valičević Veronika

 

 

ŽUPNO EKONOMSKO VIJEĆE

Uloge Župnog ekonomskog vijeća

1.      Pregledava i odobrava materijalne zahvate u župi

2.      Ima uvid u blagajničke knjige župe

3.      Daje mišljenje o zahvatima u župiČlanovi Župnog ekonomskog vijeća su: (abecednim redom)

Gajšak Vlado, Ščukanec Ivan, Škare Damir i Zelinski-Matunec Sanja

Župa Majke Božje Remetinec-Blato osnovana je 20. 12. 1964. godine od naselja Blato, Remetinec i Naselja februarskih žrtava ( današnji Remetinečki gaj ) odcjepljenjem tih naselja od župe Stupnik. Novosnovanu župu Remetinec - Blato preuzima župnik iz Savskog gaja Leopold Tepeš ( od 1964. do 1981. ). Zamijenjuje ga  mr. Mijo Matošević ( od 1981. do 2003.).U to vrijeme na rubu naselja Remetinečki gaj nastaje naselje Lanište koje je pripalo župi. Odlukom kardinala Josipa Bozanića u kolovozu 2003. godine župu na upravljanje preuzima župnik Marijan Ožegović.

 

View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId9ea580832a
Dekret o osnutku župe Blato
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId782eab5255
Karta granice župe 1964. godine
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId2cd0af0010
Dekret o osnutku župe BDM Majke Božje

Dana 28.srpnja 2003. godine započeta je izgradnja nove crkve dimenzija 20x18 m. Glavni investitor izgradnje je župa Majke Božje Remetinec-Blato uz pomoć Nadbiskupije zagrebačke, a novčane priloge za izgradnju darovali su mnogi župljani i Gradsko poglavarstvo grada Zagreba. Projekt otkupa zemljišta, izrade projektne dokumentacije, kao i sam početak izgradnje vodio je župnik Mijo Matošević, a nastavio ga je novi župnik Marijan Ožegović. Projektom je predviđeno da u prostoru za bogoslužje bude 200 sjedećih i 550 stajaćih mjesta. Prostor same crkve ima 360 m2, te kor sa 97 m2.U sklopu crkvenog objekta nalazi se i župni dvor s prostorom sakristije, župnog ureda, vjeronaučne dvorane, te stambenog prostora župnika i pomoćnog osoblja. Crkva je četvrtastog oblika sa završnom četvrtastom apsidom u kojoj se nalazi kip Majke Božje, te prostor za svećenike i ministrante. Bočno, pokraj oltara sa desne strane nalazi se svetohranište i kip sv.Josipa. Oltar, ambon i krstionica su izrađeni od kamena, ravnih linija i bez ukrasa. Krstionica se nalazi ispod kora, lijevo od ulaznih vrata. Sa desne strane ulaznih vrata ispod kora nalazi se ispovjedaonica i oltar sa kipom sv. Antuna. Prvo bogoslužje u novoj crkvi bilo je dana 16.svibnja 2004. kada je bilo slavlje Prve Pričesti, te 14 dana kasnije prilikom proslave Svete Potvrde. Zbog nastavka radova bogoslužje u novoj crkvi nije održavano sve do Božića 2004. od kada se obredi održavaju kontinuirano svake nedjelje. U vrijeme božićnih blagdana zabilježene su vrlo niske temperature čak i do -15 stupnjeva, ali to nije omelo župljane da se skupe u velikom broju, kako bi sudjelovali na slavljima u novoj crkvi. Mnogi od njih prisjetili su se svoje mladosti i vremena kad su prisustvovali izgradnjama naših starih crkvi, te su u mislima nosili spoznaju da možda neće doživjeti ponovo čin otvaranja nove crkve u našoj župi.

 

Izgradnja

 

View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId53a53f3f2a
Tlocrt crkve
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeIde1d2b38ddb
Gradnja 2003.
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId300be286f0
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeIdc931c746cb
Gradnja župnog dvora i pastoralnog centra 2003.

 

Crkva unutrašnjost

 

View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId62451602c4
Uskrs 2004.
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId0103d0fe7f
Oltar - proljeće 2006.
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId487b1bd0c8
Oltar - Badnjak 2006.
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId37da96c71f
Oltar sv. Ante između glavnog oltara i ulaza u sakristiju
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId5a9a80bdc6
Oltar sa kipom Majke Božje - Uskrs 2007.
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId6aa555f77a
Svetohranište i kip sv.Josipa - Uskrs 2007.
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId8a02c2ef48
Crkva sa novim klupama-prosinac 2008.

View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId3a399378dd

Ispovjedaonica u župnoj crkvi u Remetinečkom Gaju
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId3b5550d258
Velika subota 2008.
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId0064f67be2
Proljeće 2009.

Gospodin Milan Golubić sazvao je odbornike iz Remetinca i dogovorio da počnu sa izgradnjom crkve. Crkva u Remetincu bila je gotova godinu dana kasnije i posvećena je Majci Božjoj Kraljici Hrvata. Izgrađena je kao jednobrodna građevina sa pjevalištem i polukružnom apsidom, dimenzija 15x7 metara. Kao i kapelicu u Blatu blagoslovio ju je zagrebački nadbiskup Antun Bauer. Ispred pročelja nalazi se jednostavan četvrtasti zvonik s krovom na jednu vodu. Oltar je 1966. godine preuređen u oltar prema puku. Oltar je jednostavan mramorni stol, kojemu menza počiva na širem stupu. Iznad svetohraništa na zidu apside posebno se časti kip bl. Djevice s Djetetom u naručju, iznad koje se u reljefu naziru elementi hrvatskoga grba. Kip je rad nepoznatog majstora. Crkveni god slavi se 22.kolovoza.Prilikom posvećenja crkve, inicijator njezine izgradnje Milan Golubić napisao je pjesmu „Remetinečki zvon“.Tada to nije pročitano jer je prolom oblaka onemogućio pučku svečanost. Marina Bačura, praunuka Milana Golubića, pročitala je pjesmu na dan Kraljice Hrvata 26.kolovoza 1990. u Remetincu. Milan Golubić, inicijator izgradnje crkve u Remetincu, likvidiran je iz zasjede od komunista 23. ožujka 1943.

 

Iz povijesti

 

View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId4503b26f79
Navažanje zemlje za kapelu Remetincu 1935.
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeIdc53c1de0ce
Kapela u Remetincu 1936.

 

Crkva

 

View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId57b4caf3af
Crkva izvana
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeIda714f979fd
Crkva unutrašnjost

Prema staroj legendi u vrijeme Napoleonove vladavine u našim krajevima, careva vojska gradila je cestu Zagreb-Karlovac, a na mjestu današnje kapelice u Blatu poginulo je nekoliko vojnika. U njihovu čast na tom mjestu podignuta su tri hrastova križa koji su kasnije i obzidani i ograđeni. Kanonske vizitacije zagrebačkog kaptola iz 1741. godine bilježe jedan križ uz put u Blatu. Potkraj 19. stoljeća križevi su zamijenjeni kipom Gospe Snježne. Na tom istom mjestu inicijativom mještana Blata 1934. godine počela je izgradnja današnje kapelice. Crkva je bila sagrađena iste godine te je prva sveta misa služena 10. srpnja 1934. godine. Otvaranju crkve bili su prisutni svi mještani Blata kao i okolnih naselja. Većina mještana tom prigodom bila je obučena u tradicionalne narodne nošnje. Prilikom dopremanja zvona članovi Hrvatskog sokola su na konjima napravili špalir na glavnoj cesti od smjera župne crkve u Lučkom prema našoj kapelici. Kapelica u Blatu posvećena je Majci Božjoj Gospi Snježnoj. Godine 1935. na kapelicu je postavljeno zvono koje se do današnjih dana oglašava svakog dana ujutro, u podne u navečer, te prilikom sprovoda mještana.

Povijesna, umjetnička i arhitektonska vrijednost blatske kapele nije velika, ali je ona vrlo značajan ambijentalni spomenik koji se idealno, svojom veličinom i oblikom uklapa u fizionomiju naselja dajući mu posebnu vrijednost. Kapela se odlikuje svojom nenametljivošću i skromnošću. Crkva je izgrađena 1934. godine, kada ju je svečano blagoslovio zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer. Kapela je izgrađena kao jednobrodna građevina dimenzija 8x5 metara, sa završnom polukružnom apsidom u kojoj se nalazi kip Gospe Snježne. Kapela je izgrađena od betona i opeke. Na pročelju se nalazi jednostavan četvrtasti toranj. U njoj se nalazi jednostavan drveni oltar, preuređen prema puku godine 1972.Posebno se časti kip Majke Božje Snježne, rad nepoznatog majstora iz 19.stoljeća.Kip je izrađen od drveta. Godine 2004. kip je temeljito i stručno obnovljen u restauratorskoj radionici gosp. Karkovića u Blatu. Crkvica časti i svojeg suzaštitnika sv. Mihovila. U prvotnom obliku sa strane oltara su se nalazile freske sv. Mihovila i sv. Ane. Iste su kao i cijela kapelica nekoliko puta nestručno obnavljane, pa je došlo do njihova oštećenja, te su prije nekoliko godina zamijenjene zidnim slikama. Na svodu se nalaze freske četvorice evanđelista: sv. Marka, sv. Mateja, sv. Luke i sv. Ivana. Za izgradnju kapelice u Blatu, mještani su se organizirali kako su u ono vrijeme najbolje znali, te su ovlastili uglednije mještane da vode brigu o sakupljanju novca i materijala  i da organiziraju same radove.

05. kolovoza 1984. godine u našoj kapelici proslavljena je pedeseta godišnjica izgradnje kapelice. Svećanu svetu misu predvodio je msgr. Mijo Škvorc, pomoćni biskup zagrebački. God je proslavljen uz prisustvo velikog broja mještana od kojih je dio bio obučen u narodne nošnje našeg kraja. Svetu misu svojom pjesmom uveličao je zbor „Zvono“ iz Blata koje je te iste godine i osnovan, te mu je to bio prvi javni nastup.

Službeno se Gospin spomendan naziva Obljetnica posvete svete Marije Velike. To je slavna rimska bazilika, jedna od četiri velike, zvana Santa Maria Maggiore. Nju je na rimskom brežuljku Eskvilinu, jednom od sedam brežuljaka, dao sagraditi papa Liberije (352-366), pa se po njemu naziva i liberijanska bazilika. Tu je crkvu, na uspomenu što je Efeški sabor g. 431. proglasio dogmu o Marijinu bogomaterinstvu, svečano posvetio presvetoj Bogorodici papa Siksto III. Ona je sve do dana današnjega najznačajnija, a i najčasnija Gospina crkva na kršćanskome Zapadu. Građena je u stilu starokršćanskih bazilika s monumentalnim stupovljem te velebnim mozaicima. U njoj su duhovni velikani našega stoljeća: papa Pio XII. i kardinal Stepinac služili svoju prvu misu.

 

Iz povijesti

 

View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeIdbe7a24cb98
Sa otvaranja crkve 1934. godine
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId2a9160da21
Doprema zvona u kapelu

 

Crkva

 

View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId2d1c082c4f
Crkva izvana
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId426e8b49be
Crkva unutrašnjost
View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeId94e92ddad0
Oltar prilikom otvaranja kapelice 1934.

Na dan Domovinske zahvalnosti i blagdan  Gospe Snježne 5. kolovoza 1999. u našem naselju župnik Mijo Matošević blagoslovio je novosagrađeni trometarski drveni križ. Na inicijativu mještana i prema nacrtu arhitekta Ivana Vučkovića iz Blata križ je postavljen na križanje ulica Mladena Fiolića, Holjakove i Ščukančeve. Na istom mjestu se davno nalazio drveni križ koji je u vrijeme II. svj. rata bio uništen pa se na tom mjestu gomilalo glomazno smeće. Inicijator izgradnje bio je član pastoralnog vijeća župe, gospodin Ivan Filipović, u svojim novčanim prilozima u njegovoj izgradnju sudjelovale su sve obitelji u naselju u skladu sa svojim mogućnostima. Izgradnju su pripomogle i neke tvrtke koje posluju u našem naselju.

View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/upa#sigFreeIdb855249b5c