RASPORED SV. MISA:

Radnim danom

Ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak 18:00 sati

Srijeda i subota 8:00 sati

 

Nedjeljom

8:30 (Blato)

9:30, 11:00, 18:30 (Zimsko vrijeme 18:00) - Župna crkva Remetinečki gaj 29

Više...

Crkveno vjenčanje je čin između dviju krštenih osoba, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru supružnika te k rađanju i odgajanju djece. Bitna su svojstva ženidbe zajedništvo i nerazrješivost, koja u kršćanskoj ženidbi zbog sakramenta zadobivaju posebnu čvrstoću.

 

Statistika

Godina

Broj vjenčanih parova

2011. 26
2010. 17
2009. 16
2008. 11
2007. 16
2006. 7
2005. 14
2004. 12

 

AKO SE ŽELITE VJENČATI

 

1. Javite se, oboje, ŽUPNIKU ZARUČNICE ILI ZARUČNIKA, već prema tome u kojoj se župi želite vjenčati, kako bi proveo POSTUPAK ZA ŽENIDBU.

Javite se župniku oko 3. mjeseca prije vjenčanja radi dogovora.

2. Da bi se što bolje pripravili za život u braku pohađati ćete ZARUČNIČKI TEČAJ (koji je obavezan po odredbi našeg nadbiskupa). Po završetku tečaja ćete dobiti POTVRDU o obavljenom tečaju koju ćete odnijeti župniku koji vas sprema za vjenčanje. Raspored tečajeva možete dobiti kod župnika.

MALA PREPORUKA: TEČAJ OBAVITE ŠTO RANIJE (možete ga pohađati i godinu dana prije samog vjenčanja), da ne biste zadnji čas morali sve obaviti: Zaručnički tečaj, ishođenje crkvenih i državnih dokumenata, Postupak za vjenčanje, Ozivi na svetoj misi prema mjestu stanovanja (NE prema mjestu rođenja i krštenja), proba obreda ženidbe i sve Vaše ostale obaveze koje ćete imati u vezi vjenčanja (sala, glazba, vjenčanica, odijelo, fotograf, pozivnice, pozivanje gostiju, itd.)

3. Župniku koji Vas priprema za ženidbu potrebno je donijeti KRSNI LIST iz župe gdje ste kršteni na kojemu će pisati da ste SLOBODNI tj. da niste crkveno vjenčani, te možete sklopiti ženidbu. Tako vam Krsni list ujedno služi i kao Slobodni list.

(Ako ste kršteni u župi u kojoj se pripremate za sakrament ženidbe onda ne morate donositi krsni list jer se podaci o vašem krštenju i slobodnom stanju nalaze u Matici krštenih).

(Krsni list vrijedi 6. mjeseci).

4. Iz Matičnog ureda potrebno je donijeti POTVRDU o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku. (Potvrda vrijedi 3. mjeseca)

5. Ako niste primili sakrament svete potvrde (krizmu) možete sklopiti sakrament ženidbe ali će Vas svećenik upozoriti da nećete moći biti kum na krštenju ili kod svete potvrde (jer to traži Zakonik Crkve katoličke). Stoga Vam se preporuča da u što skorije vrijeme (ako je moguće prije ženidbe a ako ne onda poslije ženidbe) u dogovoru sa svojim župnikom obavite kraću pripremu kako bi mogli primiti sakrament svete potvrde i tako stekli uvjete koji su potrebni da možete kumovati kod krštenja ili svete potvrde.

Da bi netko mogao biti kum na Krštenju ili Krizmi (Firmi) treba ispunjavati slijedeće uvjete: a) treba biti katolik sa navršenih 16 godina života; b) treba biti kršten, pričešćen i krizman; c) mora biti crkveno vjenčan (nije dovoljno samo civilno vjenčanje) – ali mora također biti i krizman, d) da nije rastavljen i ponovno civilno vjenčan ili javno živi u izvanbračnoj zajednici e) da ne živi u izvanbračnoj zajednici i odbija se crkveno vjenčati (a mogao bi). f) da provodi život u skladu sa katoličkom vjerom i crkvenim naukom g) otac i majka djeteta ne mogu biti kumovi.

6. Dan prije vašeg vjenčanja doći ćete na probu za obred vjenčanja i na svetu ispovijed u crkvu te ćete se pričestiti na svetoj misi.

7. Prema odredbi Nadbiskupskog Duhovnog Stola taksa za vjenčanje iznosi 300 kn.

ŠTO AKO SE NE ŽELITE VJENČATI U ŽUPI ZARUČNICE (ILI ZARUČNIKA)

NEGO U NEKOJ DRUGOJ ŽUPI !!!

Župniku koji Vas sprema za ženidbu iznesite svoju želju gdje se želite vjenčati. Zatim otiđite župniku župe u kojoj se želite vjenčati i upitajte ga može li Vas vjenčati u svojoj župi.

Ako pozitivno odgovori na Vašu molbu, tada Vašeg nadležnog župnika (koji je proveo Postupak za ženidbu) zamolite da vam dadne OTPUSNICU ZA VJENČANJE (nju ćete odnijeti župniku župe u kojoj se želite vjenčati). Prema odredbi Nadbiskupskog Duhovnog Stola taksa za Otpusnicu iznosi 250 kn.

Ako Vas za ženidbu želi spremiti župnik župe u kojoj ćete se vjenčati (tj. želi provesti Postupak za ženidbu), tada on mora imati dozvolu župnika zaručnice i župnika zaručnika.

Također župnika župe u kojoj se želite vjenčati morate pitati u koji Matični ured morate otići po POTVRDU o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (te mu ju odnesite).

DODATNE INFORMACIJE

- KIĆENJE CRKVE, CVIJEĆE – Ako želite ukrasiti crkvu vlastitim cvjetnim aranžmanima i ukrasiti klupe u crkvi, dogovorite to u sa župnikom.

Na zidove crkve (kako unutra tako ni vani) nije dozvoljeno ništa stavljati.

- SVIRANJE I PJEVANJE ZA VRIJEME OBREDA VJENČANJA

Imate mogućnost dogovora sa župnikom ili ako vi osobno imate nekoga tko bi želio svirati ili pjevati za vrijeme vašeg vjenčanja, tada ćete to dogovoriti sa župnikom.

- ODIJEVANJE – neka vaše odijelo i vjenčanica, kao i odijela uzvanika, budu primjereni svetom mjestu u kojem sklapate sakrament ženidbe.

Ako bi vjenčanica bila «preotvorena», molio bih da za vrijeme obreda u crkvi, iz poštovanja prema svetosti kapelice i sakramenta ženidbe, mladenka ima neki lijepi šal ili ogrtač u skladu sa vjenčanicom.

- IZLAZAK IZ CRKVE - crkva se uređuje svaki tjedan kako bi bila čista i uređena za nedjeljne svete mise pa tako i za vaše vjenčanje.

Po izlasku iz crkve postoji običaj da se mladenci zasipaju rižom (na žalost jer razmislimo - riža je hrana) ili raznobojnim papirićima što je kasnije jako teško počistiti.

Pokušajte organizirati na izlasku iz crkve zasipanje laticama cvijeća budući da su one «ekološke», ne onečišćuju zemlju i lako su razgradive u zemlji.

Ako je ikako moguće, molimo Vas da organizirate nekoga tko bi kasnije doveo crkvu i ulaz pred njom u stanje kakvo je bilo spremno za Vas, kako bi našoj župnoj zajednici crkva bila ugodna i lijepa za nedjeljne svete mise.

- PIROTEHNIKA, VATROMET – nije dozvoljen oko crkve