RASPORED SV. MISA:

Radnim danom

Ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak 18:00 sati

Srijeda i subota 8:00 sati

 

Nedjeljom

8:30 (Blato)

9:30, 11:00, 18:30 (Zimsko vrijeme 18:00) - Župna crkva Remetinečki gaj 29

Više...

U utorak 14. studenoga, održan je drugi sastanak župnih kateheta u crkvi BDM. Sastanak je, kako to i priliči, započeo s kratkom molitvom. Razlog ovog sastanka je daljnje upoznavanje kateheta s metodologijom i načinom rada s ovogodišnjim krizmanicima. Jedan od dokaza da su kateheti ozbiljno i odgovorno shvatili svoju zadaću i ulogu koja im slijedi, je taj što su se i ovaj puta odazvali u ukupnom broju, kao i na prvom sastanku.

Župnik Stjepan na sastanku je, među ostalim, govorio i o ulozi i odgovornosti roditelja, kumova i vjeroučitelja za duhovni rast djece, o pitanjima kršćanske zrelosti, o tome što je najvažnije kod pripreme za sakrament potvrde. Potaknuo je i kratku diskusiju gdje su kateheti imali priliku iznijeti svoja osobna mišljenja i razmatranja vezano za pitanja dobi krizmanika, zatim o tome kako bi djeci objasnili što znači biti vjernik i druga pitanja. Istaknula bih razmišljanje jednog mladog kateheta koji je rekao da bi volio da djeca shvate deset Božjih zapovjedi ne kao nekakva ograničenja, nego da ih izvršavanje istih čini sretnim i zadovoljnim osobama. Župnik je naglasio da djeca trebaju zavoljeti sat vjeronauka kako bi se na taj način zbližili s Crkvom i župnom zajednicom, te ostali i sudjelovali u njoj i nakon sakramenta krizme. Zato je cilj župnih kateheta da ljepotu i radost vjerničkog života svojim vlastitim svjedočanstvom potaknu kod djece. Posebno je važno da i djeca i roditelji trebaju voditi brigu o duhovnoj pripremi jer je to i smisao sakramenta potvrde. Ne bi se smjelo dešavati, kako to nažalost često biva, da su više zaokupljeni materijalnim pripremama (mame kakvu će frizuru i ručak imati, a djeca što će obuči i kakav će poklon dobiti od kumova), nego duhovnim.
Određen je prvi sastanak krizmanika i kateheta koji će biti 24. studenoga. Tog dana na misu trebaju doći svi krizmanici i kateheti, a poslije mise će biti podijeljeni u grupe gdje će svaki vjeroučitelj dogovoriti sastanak s grupom koja mu je dodijeljena. Tema prvog predavanja bit će - molitva. O toj temi župnik je govorio na sastanku te preporučio literaturu gdje se mogu opširnije i detaljnije informirati o temi kako bi se što bolje pripremili u namjeri da djeci što jasnije prenesu značenje molitve. Napomenuo je i izvanredne sastanke u slučaju bilo kakvih nejasnoća i poteškoća u radu. Svi vjeroučitelji s radošću iščekuju prvi susret s krizmanicima iz naše župe.

-Ankica Poljak-

U četvrtak, u 19.30 sati, župnik Stjepan u crkvi BDM održao je prvi sastanak župnih vjeroučitelja. Cilj tog sastanka je bio da ih župnik pobliže upozna s metodom rada i predavanja župnog vjeronauka ovogodišnjim krizmanicima te da se i oni sami međusobno upoznaju.

Župnik je izrazio zadovoljstvo odazivom jer je na sastanku prisustvovalo petnaestak budućih mladih vjeroučitelja koji su se dobrovoljno odazvali s željom kako bi svoju vjeru, znanje i iskustvo prenijeli i svjedočili budućim krizmanicima. Svaki vjeroučitelj će imati svoju grupu od šest krizmanika s kojima će raditi. Župnik im je prenio svoja ranija iskustva rekavši da djeca rado slušaju osobna iskustva vjeroučitelja laika.

Primarni cilj župne kateheze je približavanje Crkvi, da se djeca osjećaju kao kod kuće i da je župa njihov drugi dom. Također je naglasio da je cilj župne kateheze da djeca shvate vjeru kao nauku, a ne kao znanje, jer vjera nije i ne može biti samo znanje. Ona je i život koji se tamelji na susretu sa živom osobom-Isusom Kristom, koji je najbolji čovjekov prijatelj, a njega susrećemo u sakramentima. Stoga je želja svih da djeca shvate krizmu ne kao samo običaj i tradiciju, nego i stvarni istinski susret s Kristom.

Župnik je vjeroučiteljima napomenuo kako bi svakako trebalo i bilo korisno za djecu da u samu metodu rada uključe i izlete nekim vjerskim ustanovama ili organizacijama, uz odobrenje roditelja, da bi djeca otkrila ljepotu pomaganja drugima, osobito onima najpotrebitijima. Za primjer je velečasni, naveo i kako bi vjeroučitelj mogao organizirati prisustvovanje na nekom obredu vjenčanja ili krštenja ili možda otići svi skupa na ispovijed i sl.

Na kraju sastanka, velečasni Stjepan se zahvalio svima te pozvao na kratko druženje uz domaće kolače i sok. To druženje pretvorilo se u razmatranje ideja i projekata korisnih za život župne zajednice. Svi prisutni koji su svojim stečenim znanjem i iskustvom mogli omogućiti realiziranje takvih ideja radu su se odazvali.

Optimističan zaključak svih prisutnih je da će naša župna zajednica i dalje jačati.Uz snagu Duha Svetoga, svima želimo lijepi početak nove školske i VJERONAUČNE GODINE.


Ove smo godine počeli radove na uređenju naše kapele Gospe Snježne u Blatu. Potpuno je uređen zvonik,
sa novim betonskim vijencem i kapom od bakrenog lima, novom "jabukom", novim bakrenim križem te novom željeznom

konstrukcijom za zvono, jer je stara dotrajala i trošna.

Krovište kapele je potpuno  uređeno sa novim pokrovom od bakrenog lima.
Slijedeće godine je na redu unutarnje uređenje kapele u Blatu.
Hvala na svakom novčanom daru.
Velika hvala i svima koji su nas pratili molitvom i podrškom

za duhovni boljitak i napredovanje župe.

View the embedded image gallery online at:
http://zupa-remetinec.hr/index.php/aktualno#sigFreeIdb9603183c8


Godina Broj krštenih Broj umrlih Razlika
2010. 86 33 +53
2009. 68 42 +26
2008. 57 34 +23
2007. 58 40 +18
2006. 46 31 +15
2005. 43 28 +15
2004. 35 33 +2